Black Friday avaa joulusesongin – onko myymäläsi valmis?

Joulusesonki - tehosta myyntiä kassalla - Tehden.
Kaupan alan tärkein myyntisesonki on alkamassa. Joulumyynnin merkitys on yrittäjälle huomattava, sillä joulun aikaan tehdään jopa kolmannes vuoden liikevaihdosta. Oletko valmis takomaan tulosta? Lue tästä vinkit, miten saat parhaan tehon irti joulusesongista.

Yleinen tulkinta nykyään on, että joulumyynti alkaa Black Fridaysta. Tietyllä tapaa myös meillä kaupan alan ohjelmistojen kanssa toimivilla vuosi kulminoituu joulumyyntiin. Perustehtävämme on omalla osaamisellamme auttaa teitä onnistumaan vuoden tärkeimmällä hetkellä. Kokosimme yhteen ajatuksia alan yleisistä trendeistä sekä siitä, millainen meistä on toimivien ohjelmistojen rooli kuumimpaan sesonkiaikaan.

Varmista sesonkimyynnin sujuvuus

Kaupan alalla kaikki lähtee perustiedoista. Puutteet järjestelmiin tallennetuissa perustiedoissa aiheuttavat lisätöitä, kun ne paljastuvat maksun hetkellä. Varmista, että vuoden hiljaisina aikoina järjestelmäsi perustiedot, kuten tuote– ja hintatiedot on laitettu iskuun ja kaikki on kunnossa joulusesonkiin tultaessa. Jokainen tuote, jonka ean-koodia ei tunnisteta kassalla tai jonka myyntihinta puuttuu, aiheuttaa helposti jonoutumista, jonka vuoksi kauppaa jää pahimmillaan tekemättä.Tarkista myös laitteiden toimivuus ja mieti Plan B sen varalle, jos kaikki ei joku hetki toimisikaan. Jos esimerkiksi kiinteä verkkoyhteys on alhaalla, mobiili varayhteys voi pelastaa tilanteen.Joulusesonkina hyödynnetään yleisesti myös paljon kausityövoimaa. Muistathan perehdyttää kausityöntekijäsi niin järjestelmän käyttöön kuin muihinkin keskeisiin toimintoihin. Kun käytössä on simppeli järjestelmä, perehdyttäminen käy käden käänteessä.Vinkki: Muista myös valmistautua joulusesongin jälkeiseen aikaan. Joskus käy niinkin, että lahjan saaja syystä tai toisesta haluaa palauttaa tuotteen. Tarjoamalla hyvityslahjakorttia rahapalautuksen sijasta varmistat, että myynti jää taloon, vaikka tuote vaihtuisikin alkuperäisestä.

Tehokas varastonhallinta

Opas varastoprosessien virtaviivaistamiseen

Täydennä joulusesongin varasto tiedolla

Kun ostosi ja myyntisi viedään järjestelmään oikea-aikaisesti, tiedät reaaliajassa myyntilukusi, varastosaldosi ja varaston arvon sekä seuraavan täydennyksen arvioidun ajankohdan.

Onnistuneen myynnin taustalla vaikuttaa myös tehokas ostaminen, jolla varmistetaan, että tuotetta on hankittu mahdollisimman oikea määrä mahdollisimman oikeaan hintaan ja mahdollisimman oikeaan aikaan.

Monella toimialalla ostot tehdään puolikin vuotta ennen sesonkia. Saatko ostopäätöksiä tehdessäsi järjestelmästäsi riittävät tiedot siitä, miten edellinen sesonkisi meni? Luotettava perusraportointi on yrittäjän selkänoja siihen, että ostot ja täydennykset tehdään aiempaa ymmärtäen.

Ostoautomatiikkaa hyödyntämällä voit puolestaan tehdä täydennystilaukset toteutuneen menekin tietojen perusteella.

Ole siellä missä asiakkaasi ovat

Joku sanoi tätä kirjoittavalle vuosia sitten, että enää ei riitä, että avaa ovet ja odottaa, että tavara huuhtoutuu ulos. Totta, sanoisin. Kuluttajista on tullut vaativia ja he haluavat asioida siinä kanavassa, joka on heille luontaisin.

Monelle milleniaalille verkko-ostokset ovat jo ensisijainen tapa tehdä ostoksia. Millainen sinun asiakaskuntasi on ja oletko parhaimmillasi siellä, missä asiakkaasi odottavat sinun sitä olevan?

Hyvin toisiinsa liitetyt kivijalka- ja verkkokauppa toimivat saumattomasti yhteen ja esimerkiksi tuote- ja saldotiedot päivittyvät lähes reaaliaikaisesti.

Joulusesonki ja lahjapakkaukset tehostavat myyntiä.

Muista nykyisiä asiakkaitasi

Muista kertoa joululahjaideoista myös heille, jotka ovat jo asiakkaitasi. Houkuttele asiakkaita myymälään lähettämällä aktiivisesti kohdennettuja asiakasviestejä asiakasrekisterillesi. Kun sisältö on kiinnostavaa ja vastaanottajalle ajankohtaista, sitä ei pidetä roskapostina, vaan erinomaisena palveluna. Valtaosa työikäisistä ihmisistä miettii tähän aikaan vuodesta lahjoja puolisolle, lapsille, vanhemmille, kavereille, lemmikkieläimille ja ties kenelle – siellä siis käytännössä odotetaan jo lahjavinkkejäsi! Muista tarjota myös lahjakortteja pukinkonttiin.

Älä unohda pyytää uusilta asiakkailta yhteystietoja asiakasrekisteriin, jotta voit hyödyntää niitä myös jatkossa!

Tarjoa erinomaista palvelua nykyisille asiakkaillesi hyödyntämällä asiakasrekisterissäsi olevia tietoja. Tarkastele aiempia ostoja ja tee lahjaehdotuksia ostohistorian perusteella.

Keskity siihen minkä osaat

Panosta houkuttelevan näyteikkunan lisäksi myymälän visuaalisuuteen ja fiilikseen verkkokauppaa unohtamatta. Tuotteiden inspiroivat esillepanot, miellyttävä musiikki ja valaistus sekä myyjien hyväntuulisuus ja palvelualttius luovat elämyksellisen ostoympäristön, jossa on mukava tehdä ostoksia. 

Jos myymälä ruuhkautuu ja asiakkaat joutuvat hetkisen odottamaan, voit saada vau-efektin aikaan tarjoamalla liikkeessäsi esimerkiksi joulupipareita ja glögiä. Tyytyväinen asiakas ostaa enemmän, joten pienetkin asiointiin positiivisella tavalla vaikuttavat asiat kannattaa huomioida.

Sinä voit keskittyä siihen, minkä parhaiten osaat, eli myymiseen. Me täällä Tehdenillä keskitymme siihen, että ratkaisumme olisi entistäkin valmiimpi täyttämään sinun ja asiakkaidesi tarpeet tänä sesonkina.

Olivatko nämä jo tuttuja juttuja? Haluaisitko vielä lisää vinkkejä, miten saada paras teho irti joulusesongin myynnistä? Kurkkaa myös blogitekstimme, joka käsittelee sesongin alekampanjoita.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten voit kehittää osaamistasi sekä millaisia apukeinoja nykyaikainen toiminnanohjausjärjestelmä voi antaa ostamiseen.

Nykyaikainen hankinta — viisi vinkkiä ostamiseen

Kokonaisuudessaan hankintatoimen onnistuminen pohjautuu juuri sinuun, joka sitä teet. Kun toiminnanohjausjärjestelmä on sinua palveleva kokonaisuus, ja siitä löytyy monenlaisia ominaisuuksia ja työkaluja ostamisen tueksi, työ helpottuu paljon.