Alennukset tulevat, oletko valmis? – 3 + 1 kysymystä yrittäjälle

Alennusmyynteihin valmistautuminen.
Alennusaikaan nopea kassa, hyvät tarjoustyökalut ja ajantasaiset varastosaldot ovat kullanarvoisia. Kokosimme muistilistan asioista, joita alennuskauden lähestyessä kannattaa ottaa huomioon.
Pari kertaa vuodessa toistuvien perinteisten alennuskausien rinnalle on viime vuosina ponnahdellut iloinen joukko uusia tarjouskarnevaaleja. Alennusmyynneillä houkutellaan asiakkaita ja saadaan vanhaa varastoa liikkeelle, mutta varsinkin jos alennuskampanja osoittautuu toimivaksi ja eri kanavissa tehdään myyntiä tiuhaan tahtiin, alennusmyynnit vaativat yrittäjältä erityistä tarkkuutta: Saihan verkkokaupan asiakas varmasti saman alennuksen kuin kivijalassa vieraillut? Muistavathan kaikki asiakaspalvelijat varmasti, millä kellonlyömällä minkäkin tarjouksen piti alkaa? Kokosimme muutaman seikan, jotka alennusaikaan on hyvä pitää mielessä.

1. Muistatko varmasti, millaisia alennuksia olet luvannut?

Tasatunnein alkavat, tiettynä viikonpäivänä voimassa olevat ja tietyllä summalla ostamista vaativat alennukset vaativat yrittäjältä tarkkuutta.Inhimillisiltä virheiltä vältytään, kun käytössä on luotettava, reaaliaikainen kassajärjestelmä. Järjestelmään voi syöttää hyvissä ajoissa etukäteen aikaperusteisia alennuksia, jotka tulevat voimaan vaikka sekunnin tarkkuudella.Voit ajastaa vaikka pari tuntia voimassa olevan alennuksen, jonka asiakas saa, kun ostosten loppusumma ylittää tietyn rajan. Voit myös rajata sitä, mitkä tuotteet tähän summaan hyväksytään. Jos esimerkiksi haluat antaa asiakkaillesi 50 euron alennuksen, kun tämä ostaa liikkeestäsi tuotteita 350 eurolla, mutta rajata vaikkapa tietyn valmistajan työkalut tai jonkin muun tuoteryhmän tarjouksen ulkopuolelle, se onnistuu muutamalla klikkauksella.Kassalla kenenkään ei tarvitse pinnistellä muistiaan tai vilkuilla kelloa, kun kassajärjestelmä pitää muistamisesta huolen. Ja kun asiakastiedot ovat kunnossa, voit rajata alennuksen myös tietylle asiakasryhmälle!

2. Kannatko huolta varastosaldoista?

Varsinkin jos myyntiä tehdään sekä kivijalassa että verkkokaupassa, alennusmyyntien aikana saattaa herätä huoli siitä, riittäähän tuotteita varmasti verkkokauppatilauksiin.Perinteinen tapa on tietysti varata verkkokauppamyyntiä varten osa tuotteista vaikka takahuoneeseen tai erilliseen varastoon, josta innokkaat kivijalka-asiakkaat eivät saa niitä poimittua koreihinsa. Mutta jos verkkokauppa on integroitu kivijalassa käytettävään järjestelmään, kassalla voi jatkuvasti seurata verkkokauppatilauksia ja vaikka vaivihkaa keräillä niitä myymälän hyllyistä.Ja jos sattuisi käymään niin, että asiakkaan valitsemia tuotteita kassaan lyötäessä käykin ilmi, että tuote on viimeinen ja verkkokaupasta on sekuntia aiemmin tullut tilaus samasta tuotteesta, kassalla voi helposti tehdä myyntitilauksen eli varata asiakkaalle tuotteen ja vaikka tilata sen toimittajalta sillä istumalla. Parhaassa tapauksessa järjestelmä kertoo tuotteen arvioidun toimitusajan – ja jos näet samasta paikasta myös ostohinnan ja ostokulujen jälkeisen myyntikatteen, voit myös nopeasti arvioida, voisiko tuotteesta antaa vielä lisäalennusta.Jos alennusmyynteihin kaivellaan varaston pohjille unohtuneita tuotteita, on hyvä järjestelmä perillä niidenkin saldoista – vaikka tosin kun järjestelmä on tarpeeksi hyvä, mikään ei oikeastaan koskaan ole unohduksissa: viimeiset hajakoot, -metrit ja vajaat pakkaukset löytyvät nekin varastoraporteilta.

3. Kertyykö kassalle jonoa? Tarkista nämä!

Kun alennusmyynti tai kampanja – tai vaikka ihan ne laadukkaat ja normaalihintaiset tuotteet – houkuttelee tavallista enemmän asiakkaita liikkeeseen ja kassalle alkaa kertyä jonoa, voi pienillä asioilla olla iso merkitys.Voisiko kassan käyttöä nopeuttaa entisestään esimerkiksi pikakomennoilla? Voiko kootut tarjouspaketit hakea kassalle erillisellä koodilla, jolloin aikaa ei mene paketin jokaisen tuotteen viivakoodin lukemiseen? Tai jos liikkeessäsi ei käytetä viivakoodeja, tuhraantuuko aikaa tuotetietojen näppäilyyn tai heikon hakutoiminnon kanssa tuskailuun? Voiko lahjakortit tulostaa suoraan järjestelmästä, vai kirjoitatko ne käsin? Saako kassajärjestelmässäsi kätevästi laitettua myynnin pitoon, jos vuorossa ollut asiakas lähteekin vielä etsimään toista tuotetta, ja seuraava odottaa palvelua? Jos saat kassasi taipumaan näihin, jono pysy paremmin aisoissa.

+ 1 Mites ne verkkokaupan toimitukset?

Lyhyestä virsi kaunis: kassajärjestelmään integroitu kuljetuspalvelu (tai toimitusvarmuuden takaamiseksi vaikka useampi vaihtoehtoinen) helpottaa elämää.
5 vinkkiä myynnin tehostamiseen kivijalassa ja verkkokaupassa

Haluaisitko lisää keinoja, miten parantaa myyntiä kivijalassa ja verkkokaupassa? Tutustu asiantuntijoidemme rahanarvoisiin vinkkeihin.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Inventointi varastonhallinnan tukena.

Inventoinnin ABC – miten inventaario tehdään tehokkaasti?

Moni yrittäjä joutuu kiristelemään hampaitaan inventoinnin aikaan ja useat kauppiaat miettivät, miten inventaario tehdään mahdollisimman tehokkaasti. Inventointi on erittäin tärkeää niin varastonhallinnan, kuin myös asiakaspalvelun ja taloushallinnon näkökulmasta. Tässä blogitekstissä käymme läpi inventoinnin keskeiset käsitteet ja inventoinnin prosessia.

Keskitetty toiminnanohjausjärjestelmä helpottaa kauppiaan arkea.

Keskitetty toiminnanohjausjärjestelmä takaa reaaliaikaisen datan ja tehostaa pk-yrityksen liiketoimintaa

Monet yritykset kamppailevat hajanaisen tiedon kanssa, vaikka keskitetty toiminnanohjausjärjestelmä ratkaisisi tämän haasteen. Se tarjoaa selkeyttä ja hallittavuutta prosesseihin, jotka saattavat muutoin olla hajallaan eri järjestelmissä tai manuaalisissa käytännöissä. Lue tästä artikkelista 4 keskeistä syytä, miksi ERP-ohjelmiston käyttöönotto voi olla yksi tärkeimmistä päätöksistä yrityksesi kasvun ja tehokkuuden kannalta!