Myymälän perustaminen – mikä yllätti tuoreen yrittäjän?

Feenix ja uuden myymälän perustaminen Tehdenin kanssa.
Uuden myymälän perustaminen on houkutteleva ajatus, sillä kivijalkaliikkeitä kaivataan edelleen toisinaan etäiseltä tuntuvan verkkokaupan rinnalle. Mitä matkan varrella kannattaa ottaa huomioon, mihin varata aikaa ja millaisia yllätyksiä vastaan voi tulla?

Tuore kauppias Suvi Ojala kertoo tässä kokemuksiaan myymälän perustamisesta. Yrittäjä perusti täyden palvelun kirpputori Feenix Secondhandin, joka sijaitsee Varsinais-Suomessa Paimiossa. 

Mistä kaikki sai alkunsa?

Suvi Ojala sai kipinän yrittäjyyteen jo useita vuosia sitten hoitaessaan kenkäkaupan kirjanpitoa tilitoimistossa. Hän tajusi, ettei haluaisi toimia vain taustalla pyörittämässä papereita vaan haluaisi toimia yrityksen etujoukoissa. Liikeideaksi jalostui käytettyjen lastenvaatteiden myymälä. Perheenäitinä hänellä oli omakohtaista kokemusta lastenvaatteiden myynnin hankaluudesta, joten hän halusi ehdottomasti tuoda tähän helpomman ja aikaa säästävän ratkaisun kaikille perheille.

Täyden palvelun liike – asiakkaan ei tarvitse enää hinnoitella ja asetella tuomiaan vaatteita hyllyyn, vaan Feenix hoitaa kaiken alusta loppuun. Myyntijakson jälkeen Feenix maksaa myyjälle vaatteista kertyneen tuoton vähennettynä provisiolla. Myyntiin tuominen on siten myös asiakkaalle täysin riskitöntä. Ostajat puolestaan löytävät myymälästä hyväkuntoisia lastenvaatteita, -kenkiä ja leluja edullisesti ja vaivattomasti.

Ensi askeleen yrittäjyyteen ja myymälän perustamiseen Suvi otti keskustelemalla ideastaan Turku Business Finlandin yritysneuvojien kanssa ja laatimalla huolellisen liiketoimintasuunnitelman. Tämän jälkeen Suvi alkoi etsiä sopivaa liiketilaa. Hänellä oli selvä ajatus mielessään, että liiketilan tulisi sijaita ruokakaupan yhteydessä, jotta asiointi onnistuu kauppareissunkin yhteydessä. Sopiva liiketila löytyikin yhdeltä katsomalta.

Yllätyksiä matkan varrella myymälän perustamisessa

Alku sujui hyvin. Liiketilan löytymisen jälkeen Suvi pääsi suunnittelemaan ja tilaamaan myymälän isoja kalusteita sekä tekemään pienempiä hankintoja kuten henkareita ja atk-tarvikkeita. Sitten alkoikin tulla mutkia matkaan. Isoilla kalusteilla kesti 2 kuukautta saapua Ruotsista Paimioon. Seinäkiskot olivat silti jääneet kokonaan pois kyydistä, joten niiden perään piti soitella. Myyntipöydän toimitus puolestaan viivästyi kuukaudella, mutta onneksi kaikki kalusteet ehtivät paikalle ennen avajaisia.

Sähkö- ja nettisopimuksenkin saaminen kiinteistöön vaati useita soittoja eri tahoille. Vuokraisäntä ei tiennyt sähkön käyttöpaikkaa ja sähkönsiirtoyhtiö ei puolestaan saanut luovuttaa kyseistä tietoa. Entiseen vuokralaiseen oli vaikea saada yhteyttä, mutta lopulta tieto saatiin vanhalta laskulta selville.

Puhelinpistoke puolestaan oli viallinen ja liiketilassa oli virheellisiä liitäntöjä, minkä vuoksi nettiä ei saatu kytkettyä ilman asentajan käyntiä. Monien vaiheiden jälkeen sähkö ja data saatiin virtaamaan uudessa myymälässä.

Kassajärjestelmän ostajan opas

Asiantuntijan vinkit kassajärjestelmän valintaan

Tehdeniltä tukea ja helppokäyttöinen kassajärjestelmä

Myymälän perustamisessa kassaohjelman valinta on yksi tärkeimmistä asioista. Se kannattaa kilpailuttaa ja valita huolellisesti omien tarpeiden mukaan. Yrittäjä kyseli tarjouksia myös kolmesta muusta kassaohjelmasta, mutta kaksi niistä ei pystynyt kilpailemaan hinnalla. Kolmas taas vaikutti liian monimutkaiselta.

Suvin mukaan Tehden valikoitui myymälän kassajärjestelmäksi hinnan lisäksi sen selkeyden ja helppokäyttöisyyden vuoksi. Tehdeniltä sai kätevästi myös tilattua kaikki laitteet, kuten kassalaatikon, kuittitulostimen ja tarratulostimen hintalappuja varten. Suvi on ollut erittäin tyytyväinen valintaansa, ja lisäksi asiakaspalvelusta on aina saanut nopeasti vastauksen kaikkiin kysymyksiin.

Feenix ja myymälän perustaminen Tehdenin kanssa.

Vinkit aloittelevalle kauppiaalle

Feenixin toiminta on lähtenyt hyvin rullaamaan. Myymälän perustamisprosessi on ollut pitkä, joten Suvi neuvoo kaikkia aloittelevia yrittäjiä varaamaan runsaasti aikaa ensiaskeliin. Yllätyksiltä ei voi välttyä, joten tilanteet on helpompi ottaa vastaan, kun on pelivaraa. Lisäksi hän suosittelee tekemään nettisivut valmiiksi ennen avajaisia. Myymälän pyöriessä sivujen päivittämiselle ei liiemmin jää aikaa. Suvi on myös kiitollinen, että sai paljon apua sukulaisilta ja ystäviltä myymälän tavaroittamisessa. Suvi hyödynsi muun muassa sisustussuunnittelijan apua näyteikkunan valmisteluissa.

Delegoi niitä asioita, joita et ehdi tai osaa, keskustele muiden kanssa ajatuksistasi, että saat vinkkejä ja myöskin tukea omille ajatuksillesi”, Suvi vinkkaa aloitteleville yrittäjille.

Muista myös, että kaupan kehittäminen on jatkuvaa. Arjessa lopulta huomaa, mitä kannattaa työstää ja mihin kannattaa panostaa. Onnea matkaan uudelle kauppiaalle!

Yritystoiminnan aloittamiseen ja myymälän perustamiseen liittyy paljon tehtävää ja erilaista muistettavaa ja yksi niistä on kassajärjestelmän valinta. Oikeanlainen kassajärjestelmä helpottaa yrityksesi arkea ja tekee myynnistäsi sujuvampaa. Olemme keränneet blogiimme vinkkejä, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota kassan valinnassa, joten klikkaa alta itsesi vinkkien pariin.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten voit kehittää osaamistasi sekä millaisia apukeinoja nykyaikainen toiminnanohjausjärjestelmä voi antaa ostamiseen.

Nykyaikainen hankinta — viisi vinkkiä ostamiseen

Kokonaisuudessaan hankintatoimen onnistuminen pohjautuu juuri sinuun, joka sitä teet. Kun toiminnanohjausjärjestelmä on sinua palveleva kokonaisuus, ja siitä löytyy monenlaisia ominaisuuksia ja työkaluja ostamisen tueksi, työ helpottuu paljon.