Miten tehdä inventaario myymälässä?

Inventaarion tekeminen myymälässä
Jos yrityksesi tilikausi on päättymässä etkä ole vielä tehnyt inventaariota, lue tästä muistutukseksi miten ja miksi inventaario tehdään.

Useimmissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä tilikausi on yksi kalenterivuosi. Tilikauden päättymistä eli tilinpäätöstä varten myymälässä on tehtävä lakisääteinen inventaario. Inventaario on lista kaikista yrityksen myytävistä tuotteista ja materiaaleista. Inventointi tarkoittaa tuotteiden laskemista. Inventaariossa lasketaan jokaisen tuotteen kappalemäärä. Inventaariossa selviää myös mahdollinen hävikki, eli hävinneiden tai varastettujen tuotteiden määrät.

Inventaario on tehtävä myymälässä lakisääteisesti kerran vuodessa tilinpäätöstä varten, mutta sen voi tehdä useamminkin. On suositeltavaa tehdä pienempiä inventaarioita jatkuvasti ympäri vuotta, jotta järjestelmissä pysyy oikeat tuotesaldot. Inventointi kannattaa suorittaa myös tuotteita vastaanottaessaan, sillä keräilyvirhe on voinut sattua lähettäjän päässä.

Nykyaikaisissa kassajärjestelmissä on inventaariota helpottavia ominaisuuksia, joiden avulla lakisääteisen inventaarion sekä pienempien inventaarioiden tekeminen pitkin vuotta on helppoa. Järjestelmistä löytyy myös automaattisia toimintoja, jotka hälyttävät, jos jonkin tuotteen määrä vähenee ja sitä pitäisi tilata lisää. Automaattisten toimintojen vuoksi on tärkeää pitää tuotesaldot ajantasaisina jatkuvasti.

Inventaarion voi tehdä kassajärjestelmän varastonhallintaa apuna käyttäen tai kirjaamalla tiedot vaikka exceliin. Nykyaikaisimmissa järjestelmissä saattaa olla myös erillisiä inventointisovelluksia, joiden ansiosta inventaarion voi hoitaa lähes kokonaisuudessaan ilman tietokonetta, vain kevyttä inventointipäätettä tai omaa älylaitetta kantaen.

Inventaariolistaan merkitään seuraavat tiedot:

  • nimike
  • määrä
  • veroton á-hinta
  • veroton hinta yhteensä

Inventaarioon merkitään myös päiväys sekä inventoijan allekirjoitus.

Itse valmistettujen tuotteiden kohdalla hinnaksi merkitään kustannuslaskennalla saatu hinta, joka sisältää hankinnan ja valmistuksen arvonlisäverottomat kulut.

Inventaarion tiedot toimitetaan kirjanpitäjälle tilinpäätöstä varten. Jos jokin asia inventaariossa mietityttää, kysy neuvoa kirjanpitäjältä.

Jo noin 300 kaupan alan yritystä käyttää Tehdeniä!

Jos inventaarion tekeminen on hermoja raastavan työläs prosessi vuodesta toiseen, voi järjestelmän vaihtaminen tuoda asiaan helpotuksen. Tehden Kauppa on toiminnanohjausjärjestelmä, jossa on kattavat varastonhallintaominaisuudet ja hyvät työkalut jouhevaan inventaarioon, mukaan lukien kätevä inventointisovellus. Tutustu asiakkaisiimme ja heidän kokemuksiinsa!

 
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Käsipääte varastonhallintaan

Käsipääte nopeuttaa inventointia ja tehostaa varastonhallintaa

Tehokas varastonhallinta ja inventointi on avainasemassa yrityksesi liiketoiminnan kannalta. Perinteinen varastonhallinta nojaa vahvasti paperilomakkeille, mistä aiheutuu tuplasti työtä ja kuluja. Kun käytössä on käsipääte, kaikki varastoprosessit hoituvat nopeasti ja kustannustehokkaasti. Lue alta 4 etua, jotka mobiili varastonhallintaratkaisu sinulle tarjoaa.