Integraatiot tutuksi

integraatio

Integraatio tarkoittaa erilaisten järjestelmien yhdistämistä toisiinsa niin, että järjestelmät lähettävät ja vastaanottavat tietoa toisilleen automaattisesti ja virheettömästi. 

Integraatio voi olla yksisuuntaista tai kaksisuuntaista. Yksisuuntaisessa integraatiossa lähettävä järjestelmä lähettää tietoja toiselle järjestelmälle. Kaksisuuntaisessa integraatiossa järjestelmät lähettävät ja vastaanottavat tietoja molempiin suuntiin. Tietojen noutaminen ja lähettäminen tehdään rajapinnan, eli API:n (Application Programming Interface), avulla. Kaikki Tehdenin omat integraatiot ja kumppaneiden kanssa tehdyt integraatiot ovat rajapintaintegraatioita. 

Yleinen harhaluulo on, että integraatio tarkoittaa sitä, että kaikki tiedot siirtyvät reaaliaikaisesti kahden järjestelmän välillä. Todellisuudessa integraatiossa siirtyvät vain ne tarkkaan valitut tiedot, jotka integraation molemmat osapuolet ovat katsoneet tarpeellisiksi. Siirtyviä tietoja voidaan myös myöhemmin lisätä integraatioon, jos se nähdään tarpeellisena. Yksinkertaiselta vaikuttava muutos voi kuitenkin vaikuttaa moneen asiaan ja vaatia viikkojen työn. 

Kaikki integraatiot eivät myöskään toimi reaaliajassa, vaan tietojen siirto järjestelmien välillä voi vaatia yhden klikkauksen tai tapahtua ajastetusti esimerkiksi kerran vuorokaudessa ennalta määritettyyn aikaan.

Miten integraatiot toimivat?

Jotta integraatio voidaan toteuttaa haluttujen järjestelmien välillä, esimerkiksi Tehdenin ja Shopifyn välillä, tulee molemmilla järjestelmillä olla rajapinta tietojen välittämiseksi. Rajapinnan, eli API:n, avulla tehdään pyyntöjä järjestelmälle, josta halutaan noutaa tietoja toiseen järjestelmään. 

Rajapinta itsessään ei vielä ole valmis integraatio, vaan se tarjoaa mahdollisuuden yhdistää nämä rajapinnat keskustelemaan toistensa kanssa. Rajapinta on siis tapa tehdä integraatiota.

Tehdenin integraatiot

Tehdenillä on omat integraatiot Postin kuljetuspalveluun, Procountoriin, Netvisoriin, Matkahuoltoon ja nShiftiin. Näissä integraatioissa järjestelmien tiedot siirtyvät kaksisuuntaisesti rajapintojen kautta järjestelmien välillä. 

Tehdenin muut integraatiot ovat kolmannen osapuolen integraatioita. Se tarkoittaa sitä, että ne on toteutettu yhdessä erillisen integraattorin ja kumppaniyrityksen kanssa. 

Tehdenillä on useita kumppaneita, joista esimerkiksi Flashnode toimii vain järjestelmien välisenä integraattorina, kun taas kumppanimme Liana Technologies, Evolution Solutions ja Petrosoft toimivat niin integraattorina kuin verkkokauppa-alustan tarjoajana. Yksi suosituimmista integraatiotarpeista liittyykin verkkokauppaan. 

Haluatko ymmärtää integraatioista vielä enemmän? Lue aikaisemmat blogitekstimme Pieni integraatiosanasto — osa 1 ja Pieni integraatiosanasto — osa 2.

data transfer

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten voit kehittää osaamistasi sekä millaisia apukeinoja nykyaikainen toiminnanohjausjärjestelmä voi antaa ostamiseen.

Nykyaikainen hankinta — viisi vinkkiä ostamiseen

Kokonaisuudessaan hankintatoimen onnistuminen pohjautuu juuri sinuun, joka sitä teet. Kun toiminnanohjausjärjestelmä on sinua palveleva kokonaisuus, ja siitä löytyy monenlaisia ominaisuuksia ja työkaluja ostamisen tueksi, työ helpottuu paljon.