Miten tehdä inventaario myymälässä?

Inventaarion tekeminen myymälässä
Kun yrityksessä tilikausi on päättymässä, on usein inventaarion aika. Lue tästä muistutukseksi miten ja miksi inventaario tehdään.

Useimmissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä tilikausi on yksi kalenterivuosi. Tilikauden päättymistä eli tilinpäätöstä varten myymälässä on tehtävä lakisääteinen inventaario. Inventaario on lista kaikista yrityksen myytävistä tuotteista ja materiaaleista. Inventointi tarkoittaa siis tuotteiden laskemista eli inventaariossa lasketaan jokaisen tuotteen kappalemäärä. Inventaariossa selviää myös mahdollinen hävikki eli hävinneiden tai varastettujen tuotteiden määrät.

Inventaario on tehtävä myymälässä lakisääteisesti kerran vuodessa tilinpäätöstä varten, mutta sen voi tehdä useamminkin. On suositeltavaa tehdä pienempiä inventaarioita jatkuvasti ympäri vuotta, jotta järjestelmissä pysyy oikeat tuotesaldot. Inventointi kannattaa suorittaa myös tuotteita vastaanottaessaan, sillä keräilyvirhe on voinut sattua lähettäjän päässä.

Nykyaikaisissa kassajärjestelmissä on inventaariota helpottavia ominaisuuksia, joiden avulla lakisääteisen inventaarion sekä pienempien inventaarioiden tekeminen pitkin vuotta on helppoa. Järjestelmistä löytyy myös automaattisia toimintoja, jotka hälyttävät, jos jonkin tuotteen määrä vähenee ja sitä pitäisi tilata lisää. Automaattisten toimintojen vuoksi on tärkeää pitää tuotesaldot ajantasaisina jatkuvasti.

Inventaarion toteutus

Inventaario kannattaa suunnitella huolellisesti, niin se sujuu paljon vaivattomammin. Inventaarion voi tehdä kassajärjestelmän varastonhallintaa apuna käyttäen tai kirjaamalla tiedot vaikka Exceliin. Nykyaikaisimmissa yritysohjelmistoissa saattaa olla myös erillisiä inventointisovelluksia, joiden ansiosta inventaarion voi hoitaa lähes kokonaisuudessaan ilman tietokonetta, vain kevyttä inventointipäätettä tai omaa älylaitetta kantaen.

Inventaariolistaan merkitään seuraavat tiedot:

  • nimike
  • määrä
  • veroton á-hinta
  • veroton hinta yhteensä

Inventaarioon merkitään myös päiväys sekä inventoijan allekirjoitus.

Itse valmistettujen tuotteiden kohdalla hinnaksi merkitään kustannuslaskennalla saatu hinta, joka sisältää hankinnan ja valmistuksen arvonlisäverottomat kulut.

Inventaarion tiedot toimitetaan kirjanpitäjälle tilinpäätöstä varten. Jos jokin asia inventaariossa mietityttää, kysy neuvoa kirjanpitäjältä.

Suunnitelmallinen inventointi

Näin helpotat inventointia ja toimitusvarmuutta

Jo noin 300 kaupan alan yritystä käyttää Tehdeniä!

Jos inventaarion tekeminen on hermoja raastavan työläs prosessi vuodesta toiseen, voi järjestelmän vaihtaminen tuoda asiaan helpotuksen. Tehden Kauppa on toiminnanohjausjärjestelmä, jossa on kattavat varastonhallintaominaisuudet ja hyvät työkalut jouhevaan inventaarioon, mukaan lukien kätevä inventointisovellus. Tutustu asiakkaisiimme ja heidän kokemuksiinsa!

 

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten voit kehittää osaamistasi sekä millaisia apukeinoja nykyaikainen toiminnanohjausjärjestelmä voi antaa ostamiseen.

Nykyaikainen hankinta — viisi vinkkiä ostamiseen

Kokonaisuudessaan hankintatoimen onnistuminen pohjautuu juuri sinuun, joka sitä teet. Kun toiminnanohjausjärjestelmä on sinua palveleva kokonaisuus, ja siitä löytyy monenlaisia ominaisuuksia ja työkaluja ostamisen tueksi, työ helpottuu paljon.

Nummen Pyörä -pyöräliike käyttää Tehden-järjestestelmää laajasti.

Nummen Pyörä: “Tehden on tehnyt useammasta arjen osa-alueesta helpompaa”

Tehdeniä käytetään Nummen Pyörässä laajasti. ”Ajanvarausjärjestelmä on helpottanut tosi paljon huoltomiesten työtä. Me pystytään ottamaan huollot paljon tarkemmin vastaan ja erittelemään tarkasti myyntitilaukselle, esimerkiksi mitä tuotteita huoltoon halutaan”, myymäläesimies Aleksi Sanaksenaho kertoo.