10 vuotta tehdeniläisenä – Niklaksen terveiset ohjelmistokehityksestä

Tehdenin ohjelmistokehityksen tiimistä Niklas tietokoneen edessä.
Niklas on työskennellyt Tehdenin ohjelmistosuunnittelijana jo komeat 10 vuotta. Miten työ on muuttunut ja mitä vinkkejä hänellä on aloitteleville kollegoille?

Entä miten nahkatrumpetti ja Batman liittyvät tähän kuvioon? Lue alta lisää ja tutustu Niklakseen!

Kuka olet ja mitä teet? 

Olen Niklas ja asun Salossa vaimon ja Hercules-kissan kanssa.

Työni sisältää toiminnallisuuksien suunnittelua, ulkoasusuunnittelua, ohjelmointia, testien kirjoittamista jne. Aika monipuolisesti kaikkea. 

Mitä olet tehnyt ennen Tehdeniä?

Olin töissä IP Networks nimisessä yrityksessä. Siellä tehtiin hieman vastaavia verkkopalveluita kun Tehdenissä. Sitä ennen olen päässyt kehittämään digitaalista oppimismateriaalia, mikä siihen aikaan ei ollut ihan yhtä arkipäiväistä kun se on tänään.

Miten päädyit Tehdenille?

IP Networksista lähdettyäni tein konsultointiprojektin Wallas Marinille. Siellä yksi henkilö tunsi Teemu Juntusen Tehdeniltä ja tiesi kertoa, että hänellä voisi olla minua kiinnostava kehityshanke meneillään. Otin yhteyttä Teemuun ja sovittiin puhelun jälkeen haastattelu, ja tässä sitä sitten ollaan.

Mihin työtehtävään sinut alun perin palkattiin ja onko työnkuva muuttunut vuosien varrella?

Minut palkattiin silloin koodariksi ja sellaisena olen tavallaan pysynyt, koska se on se, mitä tykkään tehdä kaikista eniten. Painotus on siirtynyt enemmän UI-puolelle, olen tehnyt jonkin verran UI-suunnittelua ja myöhemmin myös ihan uusien ohjelmien/toiminnallisuuksien kokonaisvaltaista suunnittelua.

Miten työnteko ylipäänsä on muuttunut Tehdenillä 10 vuoden aikana?

Työnteko on muuttunut paljon järjestelmällisemmäksi. Meillä on nyt koottuna hyviä ohjeita ja sääntöjä, joita voidaan kehityksessä noudattaa, joten tekeminen on selkeämpää ja yhteneväisempää. Alussa kun tulin koodariksi, asiat tehtiin kyllä aika paljon nopeammalla tahdilla. Koen kuitenkin, että on ollut ihan hyvä tehdä asioita maltilla ja suunnitellusti. 

Mikä on ollut tähänastisen työurasi huippuhetki? 

Se, kun sain uudistetun Avoinna24-projektin maaliin ja vielä niin, että siitä ei juurikaan löytynyt bugeja julkaisun jälkeen. Tästä tuli hyvä fiilis. Myös kaikki isommat projektit, jotka ovat tulleet onnistuneesti valmiiksi, ovat olleet huippuhetkiä.

Mikä työssäsi on parasta?

Työn monipuolisuus, työkaverit ja tietty liukuma- ja etätyömahdollisuudet. Näiden avulla saa hyvän tasapainon työn ja vapaa-ajan välille.

 

Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa, jotka olet oppinut työurallasi?

  1. Stressin parempi käsittely. Aikoinaan pyörittelin työasioita mielessä lähes ympäri vuorokauden. Nykyään teen selkeän suunnitelman valmiiksi seuraavalle päivälle, jotta tiedän jo aamusta mistä jatkaa. Tällä tavoin voin laittaa nämä asiat sivuun ja keskittyä vapaa-aikaan.

  2. Kannattaa tehdä hyvä suunnittelupohja sille, mitä on tekemässä, niin on pienempi mahdollisuus, että asioita tarvitsee tehdä uusiksi. Uran alkuvaiheessa menin turhan innokkaasti heti tekemään sen enempää miettimättä. Oli sekin silloin hienoa, mutta huomaan että aiheutan itselleni vähemmän ongelmia, jos hieman maltilla etenee.

  3. Täytyy aina olla avoin mieli ja kuunnella muiden ehdotuksia, kun käydään keskusteluita esim. jostain tulevasta kehityshankkeesta. Tällä tavalla päästään yleensä parhaimpaan lopputulokseen. Täytyy siis olla valmis tekemään kompromisseja välillä.
 

Mitä uutta haluaisit oppia?

Natiivisovellusten kehittämistä esim. mobiililaitteisiin. Tätä olisi mielenkiintoista päästä kokeilemaan. Mobiililaitteet ylipäänsä on mielestäni mielenkiintoinen kehityskohde, siinä on sopivasti haastetta ja joutuu erityisen paljon huomioimaan helppokäyttöisyyttä.

Tehdenin ohjelmistosuunnittelija Niklas soittaa rumpuja.

Mitä yllättävää taitoa olet päässyt viimeksi soveltamaan työssäsi?

Yllättäviä taitoja minulla varmaan olisi, mutta en ole päässyt niitä vielä soveltamaan työssäni. Ehkä joku päivä vielä tarvitaan kainalopieruja tai nahkatrumpettia jossain kehityshankkeessa, jään mielenkiinnolla odottamaan.

Mikä työyhteisössä ja työssä on mielestäsi tärkeintä?

Se, että voidaan puhua avoimesti, jokainen voi olla oma itsensä ja esittää omia mielipiteitä ilman tuomitsemista. Hyvä ilmapiiri työkavereiden kesken on myös tärkeää, ja mielestäni se toteutuu kyllä hyvin Tehdenillä.

Mikä ominaisuutesi tekee sinusta hyvän työssäsi?

Olen mielestäni sosiaalinen ja pystyn hyvin tekemään töitä ja kommunikoimaan muiden kanssa. Koen myös, että minulla on luova ja sinnikäs ajattelutapa, joka auttaa suunnittelussa ja ongelmien ratkomisessa.

Mitä harrastat?

Rumpujen soittaminen ja musiikin tekeminen on itselle todella rakas harrastus ja se viekin suuren osan vapaa-ajastani. Tämän lisäksi kävelystä on tullut itselle paras liikuntamuoto, voin kuunnella samalla Aamulypsyä ja irrottautua työasioista.

Jos olisit työyhteisössä jokin supersankarihahmo, mikä olisit?

Batman. Sillä on hienoja vekottimia, oma palvelija ja oma miesluola. 

Ajankohtaista

Tervetuloa tehdeniläiseksi Joonas

Joonas ratkoo teknisenä asiakastukena muun muassa asiakkaiden laitteisiin liittyviä haasteita ja tukee asiakkaita Tehden-järjestelmän käytössä.

Tervetuloa tehdeniläiseksi Juha

Juha on uransa aikana oppinut, että on tärkeää seurata omia mielenkiinnon kohteita ja pyrkiä kehittämään itseään. Tärkeänä hän pitää sitä, että työyhteisö on avoin ja kannustava. “Koen myös suurena mahdollisuutena sen, että voin vaikuttaa oman tiimini työhyvinvointiin”.

Tervetuloa tehdeniläiseksi Visa

Visa haaveilee asuvansa alppimajassa, josta pääsee suoraan rinteeseen laskettelemaan. Tehdenillä Visasta tärkeintä on se, että on onnistuttu aidosti luomaan työyhteisö, jossa on mukava työskennellä.

Työsuojelua Tehdenillä

Tehdenillä vietettiin Työturvallisuuskeskuksen työsuojeluviikkoa 6.—10.11.2023. Viikon aikana työsuojeluun liittyviä asioita nostettiin esiin sekä sisäisesti että sosiaalisessa mediassa.   Työsuojeluviikkomme alkoi sopivasti uuden asiakastuen työntekijän työsuojeluperehdytyksellä.  Työsuojeluvaltuutettu