Integraatiot tutuksi

Integraatioverkkoa ja tiedonsiirtoa kuvaava piirroskuva.

Integraatio tarkoittaa erilaisten järjestelmien yhdistämistä toisiinsa niin, että järjestelmät lähettävät ja vastaanottavat tietoa toisilleen automaattisesti ja virheettömästi. 

Integraatio voi olla yksisuuntaista tai kaksisuuntaista. Yksisuuntaisessa integraatiossa lähettävä järjestelmä lähettää tietoja toiselle järjestelmälle. Kaksisuuntaisessa integraatiossa järjestelmät lähettävät ja vastaanottavat tietoja molempiin suuntiin. Tietojen noutaminen ja lähettäminen tehdään rajapinnan, eli API:n (Application Programming Interface), avulla. Kaikki Tehdenin omat integraatiot ja kumppaneiden kanssa tehdyt integraatiot ovat rajapintaintegraatioita. 

Yleinen harhaluulo on, että integraatio tarkoittaa sitä, että kaikki tiedot siirtyvät reaaliaikaisesti kahden järjestelmän välillä. Todellisuudessa integraatiossa siirtyvät vain ne tarkkaan valitut tiedot, jotka integraation molemmat osapuolet ovat katsoneet tarpeellisiksi. Siirtyviä tietoja voidaan myös myöhemmin lisätä integraatioon, jos se nähdään tarpeellisena. Yksinkertaiselta vaikuttava muutos voi kuitenkin vaikuttaa moneen asiaan ja vaatia viikkojen työn. 

Kaikki integraatiot eivät myöskään toimi reaaliajassa, vaan tietojen siirto järjestelmien välillä voi vaatia yhden klikkauksen tai tapahtua ajastetusti esimerkiksi kerran vuorokaudessa ennalta määritettyyn aikaan.

Miten integraatiot toimivat?

Jotta integraatio voidaan toteuttaa haluttujen järjestelmien välillä, esimerkiksi Tehdenin ja Shopifyn välillä, tulee molemmilla järjestelmillä olla rajapinta tietojen välittämiseksi. Rajapinnan, eli API:n, avulla tehdään pyyntöjä järjestelmälle, josta halutaan noutaa tietoja toiseen järjestelmään. 

Rajapinta itsessään ei vielä ole valmis integraatio, vaan se tarjoaa mahdollisuuden yhdistää nämä rajapinnat keskustelemaan toistensa kanssa. Rajapinta on siis tapa tehdä integraatiota.

Tehdenin integraatiot

Tehdenillä on omat integraatiot Postin kuljetuspalveluun, Procountoriin, Netvisoriin, Matkahuoltoon ja nShiftiin. Näissä integraatioissa järjestelmien tiedot siirtyvät kaksisuuntaisesti rajapintojen kautta järjestelmien välillä. 

Tehdenin muut integraatiot ovat kolmannen osapuolen integraatioita. Se tarkoittaa sitä, että ne on toteutettu yhdessä erillisen integraattorin ja kumppaniyrityksen kanssa. 

Tehdenillä on useita kumppaneita, joista esimerkiksi Flashnode toimii vain järjestelmien välisenä integraattorina, kun taas kumppanimme Liana Technologies, Evolution Solutions ja Petrosoft toimivat niin integraattorina kuin verkkokauppa-alustan tarjoajana. Yksi suosituimmista integraatiotarpeista liittyykin verkkokauppaan. 

Haluatko ymmärtää integraatioista vielä enemmän? Lue aikaisemmat blogitekstimme Pieni integraatiosanasto — osa 1 ja Pieni integraatiosanasto — osa 2.

Integraatioverkkoa ja tiedonsiirtoa kuvaava piirroskuva.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mikä toiminnanohjausjärjestelmä on ja mitä hyötyä siitä on pk-yritykselle.

Mikä on toiminnanohjausjärjestelmä ja miksi se on tärkeä pk-yritykselle?

Hukkaatko aikaa varastosaldojen päivittämiseen ja myyntiraporttien kokoamiseen? Onko sinulla vaikeuksia pysyä kartalla siitä, mitä tuotteita asiakkaasi ostavat ja mitä pitäisi tilata lisää? Lue tästä selkeästä artikkelista, miten voit säästää aikaa, rahaa ja hermojasi sekä tehdä yrityksesi arjesta sujuvampaa toiminnanohjausjärjestelmän (ERP) avulla.

Inventointi varastonhallinnan tukena.

Inventoinnin ABC – miten inventaario tehdään tehokkaasti?

Moni yrittäjä joutuu kiristelemään hampaitaan inventoinnin aikaan ja useat kauppiaat miettivät, miten inventaario tehdään mahdollisimman tehokkaasti. Inventointi on erittäin tärkeää niin varastonhallinnan, kuin myös asiakaspalvelun ja taloushallinnon näkökulmasta. Tässä blogitekstissä käymme läpi inventoinnin keskeiset käsitteet ja inventoinnin prosessia.