Myytkö verkossa ja kivijalassa? Neljä vinkkiä asiakasrekisterin tehokkaaseen hyödyntämiseen

Asiakasrekisterin tehokas hyödyntäminen.
Verkkokauppa ei tehnytkään selvää kivijalkaliikkeistä, vaan kotiutui niiden rinnalle, osaksi monen kivijalkayrittäjän liiketoimintaa. Monikanavaisessa myynnissä helposti hallinnoitava asiakasrekisteri on tärkeä työkalu.

Sekä verkossa että kivijalassa myyntiä tekeville reaaliaikainen ja luotettava varastonhallinta on tietysti avainasemassa, mutta myös asiakastietojen täytyy liikkua kanavien välillä ja tukea eri kanavissa tehtävää myyntiä.

Kun asiakas saa kivijalassa loistavaa asiakaspalvelua, saattaa tämä hyvinkin asioida myös saman yrityksen verkkokaupassa. Polkua voi kulkea tietysti myös toiseen suuntaan: toimivan ja asiakaslähtöisen verkkokaupan hyvä valikoima voi innostaa asioimaan myös kivijalassa. Jos yritys käy messuilla ja tapahtumissa, asiakkaita palvellaan myös liikkuvalla toimipisteellä.

Mitä enemmän myynnin kanavia, sitä tärkeämpää, että asiakashallinta on kunnossa: Palaava asiakas halutaan tunnistaa kanavasta riippumatta ja tarjota tälle hyötyjä kanavassa kuin kanavassa.

Asiakasrekisterin täytyy toimia joustavasti ja vaivattomasti, tapahtui myynti sitten tutun koneen ääressä kivijalassa tai messupöydän takana puhelimen näytöltä.

Kun asiakas asioi verkkokaupassa, yhteystiedot ja muu mahdollinen data tallentuvat aina johonkin järjestelmään. Hyvän ja suunnitelmallisen asiakaspalvelun kannalta on tärkeää, että tämä ”jokin järjestelmä” keskustelee kivijalassa käytettävän asiakasrekisterin kanssa. Ihannetapauksessa verkkokauppa on integroitu kassa- tai toiminnanohjausjärjestelmään, jolloin asiakastiedot siirtyvät sinne automaattisesti, ja jatkossa asiakkaan ostokset kirjautuvat oikeisiin tietoihin riippumatta siitä, mitä kautta asiakas ostoksiaan tekee.Mikään asiakashallintajärjestelmä ei tietenkään osaa lukea ajatuksia, ja esimerkiksi jos asiakasrekisteriin halutaan myös “pehmeää” tietoa, sen lisääminen vaatii parhaassakin ratkaisussa manuaalista työtä. Asiakaspalvelija voi joko kivijalassa tapahtuvan asiakaskohtaamisen tai vaikka sähköpostitse käydyn keskustelun perusteella täydentää asiakastietoihin vaikka asiakkaan sukupuolen, allergiat, syntymäajan, harrastuksia tai mikä nyt yrityksen liiketoiminnan kannalta relevanttia tietoa onkaan. Pitkän asiakkuuden aikana voi asiakasrekisteriin syntyä duplikaatteja, mutta hyvässä järjestelmässä on työkalut myös niiden yhdistämiseen.

Asiakashallinta on asiakaspalvelua

Asiakkaiden näkökulmasta asiakasrekisterin ylläpitäminen on parhaimmillaan erinomaista palvelua: asiakaspalvelijalla on tallessa kolmen vuoden takainen ostoshistoria kokotietoineen, ja esimerkiksi asiakkaan allergioista tehdyillä hälyttävillä huomioilla voi olla merkitystä jopa asiakkaan terveyden kannalta.Kun tavoitteellisen myynnin tueksi on vielä käytössä asiakashallinnan tietoihin perustuvia raportteja, pystytään liikkeen asiakasmassasta saamaan tiukkaa, helposti hahmotettavaa dataa ja tekemään siitä johtopäätöksiä esimerkiksi markkinoinnin kohdistamiseksi: jos vaikkapa tietty ikäryhmä on asiakkaiden joukossa aliedustettuna, mikä kanava voisi toimia tämän potentiaalisen asiakasryhmän tavoittamiseen?Kanta-asiakkuusjärjestelmän perustaminen on usein kannattava sekä yrittäjän että asiakkaan kannalta: Myyjä saa asiakkaan tiedot talteen ja voi niiden avulla paitsi pitää asiakkaan ajan tasalla alan uusista tuulista myös hyödyntää asiakkaan tarjoamaa dataa raporteillaan. Asiakas puolestaan saa omien tarpeidensa ja elämäntilanteensa mukaan räätälöityjä tarjouksia ja ehdotuksia.

Neljä vinkkiä, joiden avulla saat asiakashallinnasta tehot irti monikanavaisessa myynnissä

1. Valitse toiminnanohjausjärjestelmä, jonka verkkokauppaintegraatiossa myös asiakastiedot siirtyvät automaattisestiNäin minimoit asiakaspalvelijoilta vaadittavan manuaalisen työn asiakastietojen tallentamisessa. Myös inhimillisen virheen mahdollisuus vähenee. Kun tiedot siirtyvät reaaliaikaisesti, sunnuntaiyöllä verkkokaupassa asioineen uuden asiakkaan tiedot löytyvät maanantaiaamuna kivijalan kassalta. 2. Kerää asiakastietoja aktiivisesti myös kivijalassa ja tapahtumissaKun asiakashallintaa voi hoitaa samalla kun lyö myyntejä kassaan, helpoimmillaan klikkaamalla rastin ruutuun, tietojen kerääminen on myös ajankäytöllisesti tehokasta toimintaa. Riittää, että kaikki asiakaspalvelijat tietävät, mitä tietoja asiakkailta halutaan kerätä (ja minkä euromäärän ylityttyä). Hyvä asiakaspalvelija tunnistaa parhaan konstin tietojen kysymiseen, ja asiakas kyllä kieltäytyy antamasta tietojaan jos sikseen tulee – kysyä kannattaa aina. Ja kun asiakkaan ostohistoriaa vilkaisee myyntitilanteessa, voi herätä ideoita molempien osapuolten kannalta hyödylliseen lisämyyntiin – tai vaikka verkkokaupan alekoodin tarjoamiseen. 3. Analysoi asiakashallinnan dataaHyvässä järjestelmässä on laajat mahdollisuudet raportointiin. Luo säännöllisesti raportteja ja tulkitse niitä: kuka ostaa, mitä, milloin ja missä kanavassa? Ryhmittele asiakkaita: kanta-asiakkaat, eniten ostaneet, tulevien kampanjoiden kohderyhmät. Mitä enemmän tietoa asiakashallintaan on kertynyt ja kerätty, sitä tarkempia tietoja raportit tarjoavat. 4. Toimi datasta johdettujen tietojen perusteellaLähetä kohdennettuja markkinointiviestejä, tarjoa oikeita tuotteita ja palveluita oikeaan aikaan. Tee tarjouksia ja järjestä tapahtumia, huomioi kanta-asiakkaita näiden syntymäpäivänä, houkuttele verkkokaupan asiakkaita liikkeeseen ja vinkkaa kivijalassa asioineille verkkokaupasta. Hyvä asiakasrekisteri on arvokasta pääomaa!Ota vinkit käyttöön – parannat asiakaspalveluasi, tehostat asiakaspalveluhenkilökunnan työtä sekä pystyt suunnittelemaan myynnin strategiaa entistä tavoitteellisemmin!

Etsitkö ratkaisua monikanavaiseen myyntiin?

Tehden on kotimainen kassa- ja toiminnanohjausjärjestelmä, josta löytyy valmiita integraatioita erilaisiin verkkokauppa-alustoihin. Nopein tapa tutustua ratkaisuumme on etäesittely, jonka aikana asiantuntijamme käyvät läpi järjestelmän keskeiset osa-alueet.

Varaa etäesittely

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Inventointi varastonhallinnan tukena.

Inventoinnin ABC – miten inventaario tehdään tehokkaasti?

Moni yrittäjä joutuu kiristelemään hampaitaan inventoinnin aikaan ja useat kauppiaat miettivät, miten inventaario tehdään mahdollisimman tehokkaasti. Inventointi on erittäin tärkeää niin varastonhallinnan, kuin myös asiakaspalvelun ja taloushallinnon näkökulmasta. Tässä blogitekstissä käymme läpi inventoinnin keskeiset käsitteet ja inventoinnin prosessia.

Keskitetty toiminnanohjausjärjestelmä helpottaa kauppiaan arkea.

Keskitetty toiminnanohjausjärjestelmä takaa reaaliaikaisen datan ja tehostaa pk-yrityksen liiketoimintaa

Monet yritykset kamppailevat hajanaisen tiedon kanssa, vaikka keskitetty toiminnanohjausjärjestelmä ratkaisisi tämän haasteen. Se tarjoaa selkeyttä ja hallittavuutta prosesseihin, jotka saattavat muutoin olla hajallaan eri järjestelmissä tai manuaalisissa käytännöissä. Lue tästä artikkelista 4 keskeistä syytä, miksi ERP-ohjelmiston käyttöönotto voi olla yksi tärkeimmistä päätöksistä yrityksesi kasvun ja tehokkuuden kannalta!