Mitä yhteistä on yrittäjällä ja polku­pyöräilijällä?

Viisi vuotta sitten kirjoitin yhdessä mieheni kanssa Tekesille rahoitushakemuksen, jossa uskottiin vahvaan kasvuun. Muutaman vuoden ikäinen yrityksemme toimi silloin kahdessa pienessä huoneessa yrityshautomon tiloissa Turussa. Hakemuksessa esiteltiin miten yrityksen sen hetkinen noin 100 000 € liikevaihto kasvaisi muutamassa vuodessa yli kymmenkertaiseksi, kun käynnistettäisiin iso tuotekehitysprojekti. Projektin tuloksena valmistuva tuote olisi Tehden-ohjelmistoperhe, pilvipalveluna yrityksille tarjottava toiminnanohjausjärjestelmä. Suunnitelman mukaisesti palkattaisiin heti alkuun kymmenen työntekijää ja panostettaisiin markkinointiin, ja vuoden päästä tuote olisi myynnissä. Tekes oli alkuun hyvin epäilevällä kannalla, mutta lopulta saimme kuitenkin tuotekehityslainan, ja mukaan lähti myös pääomasijoittaja.

Nykyään yrityksemme, Tehden Oy:n liikevaihto on 1,5 miljoonaa, Tehden-ohjelmistoja käyttäviä asiakkaita on yli 600 ja henkilökuntaa on noin 20 henkeä.


Kun aloitimme yrittäjinä, emme tienneet mitään yrityksen hoitamisesta.


Perustin Tehden Oy:n yhdessä mieheni Teemun kanssa vuonna 2007. Kun aloitimme yrittäjinä, emme tienneet mitään yrityksen hoitamisesta. Teemulla oli työkokemusta toiminnanohjausjärjestelmistä, mutta kummallakaan ei ollut liiketoiminnan koulutusta, vaan olimme valmistuneet maistereiksi Turun Yliopiston matemaattis-luonnontieteellisiltä aloilta.

Seurustelumme alkoi yli kaksikymmentä vuotta sitten Turun yliopiston fysiikan opiskelijoiden opiskelijabileistä. Tuleva mieheni pyysi minua tanssimaan, ja kysyi keskustelun avauksena: ”Mitä mieltä olet eutanasiasta?” Tällä oli tarkoitus selvittää, löytyykö vastusta keskusteluun. Sen jälkeen olemme yhdessä keskustelleet, oppineet, mokanneet ja onnistuneet, sekä lapsiperheen elämässä, että yhteisen yrityksen hoidossa. Kun toisella on synkkä hetki, toinen jaksaa tsempata, ja toinen osaa sen mitä toinen ei osaa.

Yrityksen ensimmäisinä vuosina 2007 – 2011 meillä oli aivan pienet lapset, ja yritykseen kerättiin lisää osaamista toteuttamalla toiminnanohjausjärjestelmiä mittatilauksena. Syksyllä 2011 päätettiin lähteä kehittämään Tehden-ohjelmistotuotetta, ja Tekesin lainan avulla päästiin alkuun.

Kun yritys ja henkilöstömäärä kasvoi, tuli selväksi että kasvuyrityksen omistajan täytyy osata käsittämättömän monia asioita. Yrittäjän täytyy hallita esimerkiksi rekrytointi, tuotteen kehitys, johtaminen, työsuojelu, asiakaspalvelu, sopimukset, tietoturva, strateginen suunnittelu, kumppanuudet, kirjanpito, myynti, viestintä, rahoituksen hankkiminen, markkinointi, prosessit, lain vaatimukset, sekä hankkia toimitilat, tavarat, työkalut ja ohjelmistot. Lisäksi pitää hoitaa yllättävät tilanteet, kuten työntekijän sairastuminen tai asiakkaan konkurssi. Koko ajan täytyy opetella aivan uusia asioita, joiden oikeasta hoitamistavasta ei ole hajuakaan. Vähitellen osaaminen kuitenkin lisääntyy, ja on mahtavaa päästä tekemään asioita monipuolisesti.

Pienen yrityksen toiminta perustuu luotettaviin kumppaneihin ja osaaviin työntekijöihin, koska syvällisesti ei voi osata itse kaikkea. Kun tulee yllätyksiä ja tarvitsee apua, jokainen arvostaa työkaveria, johon voi luottaa tiukan paikan tullen – myös yrittäjä.


Eikö hirvitä tehdä noin isoja päätöksiä ja olla vastuussa muiden työpaikoista?


Moni kysyy, miten te osaatte hoitaa yhä isommaksi kasvanutta yritystä kaikissa käänteissään? Eikö hirvitä tehdä noin isoja päätöksiä ja olla vastuussa muiden työpaikoista? Vastaus on helppo, usein emme osaakaan, ennen kuin opetellaan, ja kyllä hirvittää! Ainakin jos sitä pysähtyy ajattelemaan.

Kesällä olin pyöräilemässä pyöräilyä opettelevan lapseni kanssa. Lapsi ajoi edellä horjuen tien reunasta reunaan, ja itse ajelin rauhallisesti ja vaivattomasti perässä. Aloin muistella, miten vaikeaa pyöräilemään opettelu lapsena oli, ja miten on kummallista, että kapean pyörän selässä korkealla pysyy tasapainossa. Kun oikein pohdin, miten on mahdollista pysyä pystyssä, ei ajaminen ollutkaan enää niin helppoa. Piti lopettaa äkkiä epäily ja ihmettely, muuten olisin kaatunut. Ajattelin että sama pätee yrittämiseen. Jos alkaa liikaa pohtia tekemisiään, alkaa epäillä ja epäröidä. Kun tilanteet sen sijaan ratkaisee niiden vastaantullessa ja tekee rohkeita päätöksiä tarvittaessa, asiat menevät askel askeleelta eteenpäin.


Yrittäjäperheen lapset perivät 10% päiväkorkoa, jos heiltä erehtyy lainaamaan euron ostoskärryjä varten.


Vastapainon yrittäjäelämän takaiskuille tarjoavat sen hienot, hurjat, yllättävät ja mahtavat käänteet. Jälkikäteen on kiitollinen myös ongelmista ja haasteista, kun on saanut kokea ne ja niistä on selvitty. Ja kun satoja miljoonia liikevaihtoa tekevästä, kaikkien tuntemasta yrityksestä yhtäkkiä tulee soitto ja pyydetään tulemaan pääkonttorille ”keskustelemaan mitä voisimme tehdä yhdessä”, sellaiset päivät jäävät mieleen.

Lapsemme ovat kasvaneet samaan tahtiin yrityksen kanssa ja ovat nyt kouluikäisiä. Yrittäjäperheen lapset tietävät hyvin, miten leikkikauppaan lasketaan tuotteille kunnon katteet, ja perivät 10 % päiväkorkoa, jos heiltä erehtyy lainaamaan euron ostoskärryjä varten.


Ajankohtaista

Tehdenin markkinoinnin sisällöntuottaja Ida Potyondy

Tervetuloa tehdeniläiseksi Ida

Ida nauttii arjen romantisoimisesta ja pitää tärkeänä uteliaisuuden vaalimista. Hän kokee työyhteisössä tärkeäksi toisten kunnioittamisen ja inhimillisyyden.

Tehdenin asiantuntijoita

Asiakastuen aukioloajat pääsiäisenä 2024

Asiakaspalvelumme palvelee pääsiäisen aikaan seuraavasti: Torstaina 28.3. asiakaspalvelumme (asiakas- ja laitetuki) on avoinna normaalisti klo 8–16 ja vikapäivystys klo 7-8 ja klo 21 saakka. Asiakaspalvelun tavoitat

Asiakkuuspäällikkö Alexander Jansson

Tervetuloa tehdeniläiseksi Alexander

Alexander kokee työnsä asiakkuuspäällikkönä sopivan haastavana. ”Tärkeintä työyhteisössä on yhteishenki, mielestäni se korostuu Tehdenillä.”

Tervetuloa tehdeniläiseksi Joonas

Joonas ratkoo teknisenä asiakastukena muun muassa asiakkaiden laitteisiin liittyviä haasteita ja tukee asiakkaita Tehden-järjestelmän käytössä.